гарбузова каша   Всі ми пам’ятаємо гарну українську пісню   «Ходить гарбуз по городу», але не всі знаємо  чому  саме гарбуз  став головним  героєм цієї народної творчості.

Виявляється,  в раціоні українців  гарбуз займав чи не найголовніше місце. Люди в давнину можливо й не знали, що  в гарбузі багато сахарози — до 14 %, великий набір вітамінів: С, В , В,, РР, Е, чимало мінеральних речовин: калій, кальцій, магній, мідь, залізо, фосфор, кобальт.  Є  навіть білки й ферменти.

  Але українці давно помітили, що вживання  гарбузових страв позитивно діє на організм людини, особливо якщо його вживати у сирому вигляді.

Гарбузовий напій – заспокоює нервову систему, гарбузове насіння – допомагає  позбутися глистів, гарбузова  м'якоть – позбавляє нудоти та морської хвороби.

Цікаво, що мандрував гарбуз до України тисячі років і потрапив під руку наших господарів лиш у 16 столітті.

Насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць, вік яких три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю.

Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці. З штату Техас, де культивували дану рослину, гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу.

Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таіті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення - гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти.  До речі, українські господині використовували гарбуз як тару для засолювання огірків. Солили  їх за звичайним рецептом, а от смак огірків був неперевершеним.

  Гарбуз надзвичайно  багатий на корисні речовини. В його м’якоті чимало пектинів, а на каротин він значно щедріший за моркву. Тож не нехтуйте ні гар­бузовою кашею, ні соком. Адже гарбуз — справжня аптека в мініатюрі.

    Гарбузова дієта дає прекрасний результат при серцево-судинних захворюваннях, погіршеннях обміну речо­вин, особливо — ожирінні. При набряках діє як сечогінне, підсилюючи вод­ний і сольовий діурез і викликає інтенсивне виділення нирками хлору. До того ж сечогінна дія гарбуза не призводить до подразнення нирок.

   Дуже корисний гарбуз немолодим людям, оскільки поліпшує моторну функцію кишечника, особливо, якщо його вживати в сирому вигляді. Гарбуз сприяє виведенню з організму холестерину. Хто любить гарбузові страви, той не боїться склерозу. А тим, хто переніс хворобу Боткіна, гарбуз допомо­же швидше відновити антитоксичні функції печінки. Одним словом, при бага­тьох недугах гарбуз принесе велику користь. Недарма чимало лікарів радять хворим якомога повніше використати для оздоровлення гарбузовий сезон.

М’якуш гарбуза в народній медицині радили використовувати у вигляді компресів від опіків, як протизапальний засіб при екземах. Його радили їсти вагітним, аби не нудило, навіть при морській хворобі він приходить на допо­могу. Очевидно, багатьом відомо, що гарбузове насіння — глистогінний засіб.

гарбузова каша Однак, найбільше українці полюбляли гарбузову кашу. Готувати її краще в ка­зані або в алюмінієвій каструлі. Рецепт гарбузової каші простий:

Гарбуз  нарізати шматочками, покласти в казан, по­середині зробити ямку і насипати промитого пшона, залити молоком, до сма­ку підсолити і підсолодити, варити до готовності гарбуза і пшона.

Кашу не перемішують, це роблять тільки тоді, коли вона готова і до неї додали верш­кового масла.

Можна з гарбуза приготувати і справжню делікатесну страву (як на фото).

   У стиглого гарбуза зрізають кружальце навколо хвостика, ложкою вибирають насіння і м’якуш, всередину кладуть перебраний, помитий та відмочений рис, дода­ють родзинки, заливають молоко, можна —- й трохи води, солять, підсолоджують, закривають гарбузячою “кришечкою” і ставлять в духовку на неве­ликий вогонь. Через годину виймають, додають вершкового масла, і так, у “гарбузовому горщику”, кашу подають до столу. 

Повидло варять, порізавши гарбуз на кубики. Окрім цукру, додають ро­дзинки, а можна — й калину. Коли гарбуз звариться, не завадить столова ло­жка крохмалю, розведеного водою. Все інтенсивно перемішують, і повидло, вважайте, готове.

Для тих, хто полюблює млинці чи  солодощі, є чудовий рецепт. Гарбуз і картоплю натерти на тертці, перемішати, додати жовтки, сіль, збиті на піну білки. Матимете чудові млинці. До столу їх подають гарячими, із сметаною.

Натертий гарбуз тушкують з молоком до готовності. Охолоджують, вси­пають борошно, цукор, додають жовтки. Перемішують, додають білки і знов- таки смажать млинці.

Або ще  можна дрібно нарізати гарбуз, яблука, посолити, підсолодити, додати вершкове масло, воду. Тушкувати до готовності. Подаючи до столу, притрусити подрі­бненими горіхами, корицею.

Напевно, жодного з родичів гарбузових не можна використати так повно, практично без відходів, як гарбуз. З його шкоринки роблять цукати, з м’якуша готують каші, пюре, повидло, млинці, супи, салати, плов, пудинг, крем для тістечок і знов-таки цукати. Відвар гарбуза з медом — чудовий напій.

Навіть гарбузові хвостики знадобляться. Їх ретельно сушать, а взимку з ними запарюють смачні і корисні чаї. Якщо болять зуби, гарбузові хвостики відварюють і цим відваром полощуть ротову порожнину — біль минає.

Отож, вживайте гарбузові страви  і будьте певні – вони не нашкодять. Натомість допоможуть зберегти здоров'я та уникнути витрат на ліки, які значно дорожчі та шкідливіші, ніж чудовий овоч на ім'я гарбуз.

Comments:

Використання матеріалів з сайту можливе лише при умові активного відкритого для пошукових систем гіперпосилання на zhinka-online.com.ua