Відоме й невідоме про українську хату
Українки, які підкорили Голівуд
Марія Примаченко
ТОП-10 найсильніших країн світу, якими керують жінки
Медовий місяць та шлюбні традиції українців
Сага про сільську жінку
Дружини гетьманів України: забуті долі
Коли дитина готова до школи?
Street Workout  популярний серед українських дівчат
селераБагато хто нині скаржиться на швидку втому, слабкість у ногах та й в усьому тілі, на вкрай зіпсовані нерви, частий головний біль.
 
І відразу називають причини: нікудишня екологія, магнітні бурі, перепади погоди, міжсезоння тощо. Лікарі не радять поспішати за вітамінами у таблетках, наполягаючи на тому, що організм краще засвоює вітаміни з продуктів харчування.
 
Покращити стан здоров’я та самопочуття допоможе малознайома вам селера (на фото). 
 
Раніше, особливо в сільській місцевості, ослабленим хворобою, фізично виснаженим людям давали не каву, а одну - дві чайні ложки соку селери тричі на день. І вже за три - чотири дні людина почувалася краще, підвищувався загальний тонус організму, поліпшувався апетит.
 
Між іншим, з давніх переказів відомо, що вінками з селери вшановували героїв-переможців. Цим ніби хотіли підкреслити його силу і бажали нових звитяг, здоров’я, фізичної досконалості, душевної рівноваги, виваженості рішень і вчинків.
Стародавні греки вважали, що ця рослина приносить щастя, і як своєрідним оберегом прикрашали нею своє житло. Водночас ефірна олія, яка міститься в селері, освіжала повітря, а завдяки бактерицидним властивостям допомагала протистояти появі хвороботворних бактерій, навіть грибкам і плісняві в приміщенні. В оселі дихалось легко, в ній панував спокій.
 
Цей коренеплід в давні часи дуже цінували в Єгипті, Римі, Греції, і понині його вирощують, культивують в Європі, в Америці. В Україні селера не входила до числа засобів, які призначались лікарями, але народні цілителі знали її жовчогінну дію, радили використовувати як заспокійливий засіб. Знали і те, що корінь допомагає хворим на нирки, людям з ослабленим сечовим міхуром, тим, хто страждає на ревматизм, подагру, і навіть у початковій стадії простатиту.
 
корінь селери   Для схуднення брали дві столові ложки подрібненого кореня селери, заливали літром колодязної води, настоювали ніч, а вранці ліки вже були го тові. (Вважали, що скільки часу потрібно людині, аби вона виспалась, стільки часу потрібно й селері, аби вона настоялась.)
 
   Настій проціджували і приймали його по півсклянки три - чотири рази на день, доки не налагоджувався обмін речовин. Ці самі ліки мають і протизапальну, сечогінну, заспокійливу  дію.
 
Селеру можна споживати і самостійно, лише приправивши олією чи майонезом — кому як до вподоби, а ще і як приправу до м’яса, риби, інших овочів, різноманітних салатів. Втім, якщо з осені не засолили вдосталь селери, — не біда. Цей овоч добре зберігається, і в свіжому вигляді його можна використовувати протягом цілого року. І не тільки можна, але й потрібно, бо це незамінне джерело сили та енергії, які накопичуються не лише в корені, а й в листках, пагонах рослини.
 
Багатовіковою практикою селера була визнана і чудовим засобом для схуднення, особливо в разі порушення обміну речовин. А ще підвищувала потенцію в чоловіків. Селера має свій “підхід” і до жінок, і до чоловіків, бо посилює, як вже зазначалося, діяльність статевих органів. Жінкам вона допомагала позбутися болів під час місячних і, добре впливаючи на нормалізацію гормональної діяльності, ставала одним із найпоширеніших засобів подолання жіночої неплідності. В спекотні дні жінки брали з собою в поле листя або сік селери, додавали його до питної води, і такий напій, збагачений селерою, чудово допомагав і спрагу вгамувати, і сили відновити.
 
Сік із листя та коренів селери застосовували і в косметиці. Навіть лушпиння (очистки) коренеплодів cтавало у пригоді. Його промивали, подрібнювали, розтирали з жовтком, додавали меду і робили маски, які надавали шкірі пружності і навіть відбілювали обличчя. Із відвару коренеплодів робили примочки на огрубілі ділянки шкіри, ними ж усували запальні процеси. Настоювали і насіння (дві столові ложки подрібненого насіння на півлітра води). Це був визнаний засіб від лишаїв, кропивниці. Настій діє ефективніше, якщо робити його із свіжого насіння.
 
Здавна у народі помітили і благодійний вплив селери на дітей. Її завжди радили дітям з неврівноваженою нервовою системою, ослабленою психікою, відзначали її позитивний вплив на недоумкуватих. Сік селери давали навіть маленьким дітям, якщо вони були слабкими на ноги, пізно починали ходити. Радили 10-20 крапель соку селери додавати до овочевих і фруктових соків.
 
Літнім людям селера корисна для поліпшення водно-сольового обміну. Особливо, якщо таке порушення супроводжується ожирінням, подагрою, ревматизмом. Цілюще впливає вона і на діяльність серцево-судинної систе-ми, діє заспокійливо, допомагає нормалізувати сон.
 
Останніми дослідженнями підтверджено, що селера багата на солі калію і натрію, щавлеву і аскорбінову кислоти, тіамін, пурини, ефірну олію, холін, мікроелементи. Проти її вживання практично не існувало жодних застережень.
Дехто каже, що не любить запаху селери, дехто не розуміє, задля чого її треба класти в консервацію і взагалі споживати, а тому спокійно обходиться без неї, обмежуючись кропом, хроном, часником, смородиною. Не будемо відкидати корисності перелічених рослин, але, застосовуючи їх як приправу, відразу ж, відкривши банку, викидають. А селера, поліпшуючи смакові якості засолених чи маринованих овочів, й сама становить неабияку цінність, в засолі чи маринаді набуває не лише смаку, а й додаткової цілющої сили.
 
Якщо селера ще не стала улюбленим овочем у вашій родині, раджу для початку спробувати кілька страв із селерою. Наприклад, фаршировані селерою томати. У недостиглих помідорів на місці плодоніжки зрізають верхівку, обережно видаляють серцевину. Корінь селери подрібнюють разом із часником і гірким стручковим перцем у співвідношенні 2:1:1, і цією сумішшю фарширують помідори. Закривають їх відрізаними верхівками і заливають розсолом або маринадом.
 
І ще дуже раджу додавати селеру, якщо засолюєте капусту (на кілограм білокачанної — 5 грамів селери). Надзвичайно смачний салат із селери з яблуками (3:1). Селеру і яблука подрібнюють на тертушці з великими отворами, перемішують і заправляють на смак сметаною, тертим хроном і сіллю.
Ще один салат можна приготувати з селери (2-3 корені), сиру (100 г), м’яса (100 г). Все подрібнити і заправити майонезом, зеленню, сіллю.
 
З селери готують і смачне пюре. Її нарізають шматочками, відварюють у підсоленій воді, відкидають на сито, протирають, додають товчені горіхи, кисляк або сметану, часник (на два - три корені селери — два зубці часнику, п’ять горіхів, дві ложки сметани). Все це дуже смачні та корисні страви. Смачного!
 
За матеріалами книги Наталі Зубицької "Усе знадобиться, що в землі коріниться".
 

Використання матеріалів з сайту можливе лише при умові активного відкритого для пошукових систем гіперпосилання на zhinka-online.com.ua